MUS-E Digital


2020 márciusáig a MUS-E tanév úgy telt, mint ahogy az elmúlt 25 évben. Művészeink heti rendszerességgel jártak a gyerekekhez, tevékenységüket beépítve a normál órarendbe. A járványhelyzetre való tekintettel azonban március 16-tól, először bizonytalan időre, majd a tanév végéig, bezártak az iskolák. 

Nem zökkenőmentesen ugyan, de országszerte kezdetét vette a digitális oktatás. Művészeink kreativitásának és csapatunk elhivatottságának köszönhetően a MUS-E program is szélsebesen átszárnyalt az online térbe. 

Kétféle módon kapcsolódtunk az iskolai munkához:

  • Azonnali, gyors segítségként, a tananyag értelmezését és rögzítését segítő, illusztráló videókat készítettünk. Ezeknek a tanítók adták a témáját. Hetente küldték a verset, a zenét, vagy egyéb más témakört/tartalmat, amit mi művészi eszközökkel feldolgoztunk. 2 hónap alatt 23 darab 5-10 perces segédanyag született így, kisfilm formájában.

  • A MUS-E órák folytatásaként pedig létrehoztunk online MUS-E foglalkozásokat. Hetente más és más művészpáros készített két videót külön a "Kicsiknek" (1-2. osztály) és a "Nagyoknak" (3-4. osztály). Összesen 28 kisfilmet készítettünk "MUS-E Kincsesház" címmel, melyek az alábbi linken megtekinthetők:

https://www.youtube.com/channel/UCg6VHDKJ0trTD-QCec2w8SQ/videos

Mindegyik kisfilmünk aktivitásra is buzdít, együtt alkotásra vagy saját mű készítésére. Sok-sok rajz, fotó, videó érkezett vissza hozzánk a gyerekektől, a pedagógusok segítségével.

Rengeteget tanultunk ebben az intenzív időszakban magunkról, egymásról, egymástól, a digitális térről, az online felületekről és ezek hatásmechanizmusáról, de legfőképpen találtunk egy új, eddig kevésbé ismert utat a gyerekekhez. Kidolgoztuk azt a mennyiségű és tartalmi formát, ami a leghatékonyabban keltette fel a gyerekek érdeklődését. Így egyes videóinknak már több ezres nézettsége van.

2020 tavaszán tehát elindultunk egy új úton, melyen érdemes - természetesen eddigi osztálytermi tevékenységünk mellett - tovább haladnunk. A művészcsapat lelkesen és kíváncsian állt az új kihívás elébe: nagy örömmel és megújuló eszköztárral járult hozzá a heti sorozathoz. A sok pozitív visszajelzés pedig azt mutatja, hogy az otthoni tanulás nehézségeit könnyítve egy új, hasznos és minőségi eszköz került a digitális oktatásba.

 

kincseshaz

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!