Rólunk


Több ezer diáknak segítünk egyéni tehetségük és csoportos munkájuk kibontakozásában és megerősödésében.

A MUS-E (Art at School) program koncepciója a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin nevéhez fűződik. A kezdeményezés 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. “A világ kulturális fejlődésének évtizede” UNESCO projekthez kapcsolódva. A program célja az elfogadásra, az önképviseletre, együttélésre, együttműködésre nevelés a művészetekben való aktív részvétel segítségével. Menuhin alapgondolata szerint a művészet és az általános iskola - összekapcsolva, de sajátosságaikat tiszteletben tartva - egymás kölcsönös gazdagításának az eszközévé válik oly módon, hogy az iskolákban hivatásos művészek autentikus módon, saját művészeti projektjeiket valósítják meg, amelyek segítségével a gyermekek betekintést nyernek egy tágabb világba. A kisdiákok ezáltal olyan eszközökhöz jutnak, amelyek segítik tevékenységük kiszélesítését, aktív részvételüket a közösségi munkában, kreativitásuk kibontakozását, szabadidejük hasznos eltöltését, életminőségük javítását. A program elsődleges célcsoportja a 6-11 éves szociálisan hátrányos helyzetű, a beilleszkedési- viselkedési és tanulási zavarral küzdő, sajátos nevelést igénylő gyermekek, autisták, bevándorlók, menekültek, kisebbségek. A program hivatásos művészek által valósul meg, akik különböző művészeti ágakat képviselnek: zene, tánc, dráma, fotográfia, videó, jelmeztervezés, vizuális művészetek, szociális cirkusz.

Ezek a kisiskolások általában ingerszegény környezetben, kirekesztettségben, sokszor erőszakos körülmények között élik a mindennapjaikat. Ezekre a problémákra reagál a MUS-E program a művészetek gyakorlásának eszközrendszerével, beilleszkedve a normál iskolai tanmenetbe. Ez olyan esélyt ad a programban résztvevő kisdiákoknak, ami által egy sikeresebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb és igazságosabb jövő körvonalazódik számukra.

Működésünk fennállása óta folyamatosan nőtt az elért gyermekek, osztályok és foglalkoztatott művészek száma. A magyarországi program első négy éve (1994-1998) pilóta időszaknak nevezhető, amikor egy budapesti iskolában és egy osztályban teszteltük a programot, és szükségszerűvé vált, hogy 2001-ben létrehozzunk egy jogi státusszal rendelkező szervezetet. A 2000-es évek elején lépésről lépésre terjeszkedtünk a vidéki városok felé is. Jelenleg 6 városban: Budapest, Békéscsaba, Győr, Zalaegerszeg, Tatabánya és Debrecen, 19 osztályában működik a program, 30 művész aktív és folyamatos részvételével.

Céljaink

Céljaink

„Legfőbb utópista célom: életre hívni a fiatalok olyan egészséges, boldog közösségét, ami nem elit iskola akar lenni,

hanem példa a többiek...

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!